Marcin Jankowski

Najlepsi w centrum i na wschodzie
Gazeta Bankowa nr 33 (981) 13 - 19 sierpnia 2007 r.

Drugie zestawienie tegorocznego konkursu obejmuje firmy z województw: mazowieckiego, podlaskiego, lubelskiego i łódzkiego. Jest to już III edycja ratingu przygotowywanego przez firmę Dun and Bradstreet Poland we współpracy z „Gazetą Bankową”. Kryteria doboru oraz ocena firm pozostały bez zmian w porównaniu do lat poprzednich.

Aby znaleźć się na liście firm dynamicznych i rentownych firma musiała przede wszystkim udostępnić bądź złożyć do KRS sprawozdania finansowe za lata 2004 - 2006, osiągnąć sprzedaż za ostatni zakończony rok obrachunkowy w przedziale od 1 mln do 100 mln dolarów, uzyskać dodatni wynik finansowy w latach 2004 - 2006 oraz pozytywną rekomendację D&B.

Oceny dokonano na podstawie wskaźników rentowności, zadłużenia i płynności, a także wskaźnika ryzyka upadłości „Failure Score” porównującego ryzyko kontrahenta na tle całej grupy firm prowadzących pełną księgowość. Wskaźnik ten pozwala precyzyjnie określić ryzyko upadku firmy. Pod uwagę brano również czynniki pozafinansowe: powiązania kapitałowe i osobowe, informacje o zwyczajach płatniczych oraz historię zdarzeń prawnych powiązanych z badanym przedsiębiorstwem.

Kod ratingu składa sie z dwóch części: siły finansowej, będącej odzwierciedleniem wartości netto firmy i współczynnika ryzyka, określającego jej stabilność i kondycję finansową. W przypadku ratingu 2A3: 2A oznacza siłę finansową firmy, 3 oznacza współczynnik ryzyka.

W tym numerze „Gazety Bankowej” przeanalizowano dane przedsiębiorstw z czterech województw, gdzie spośród 553 firm spełniających podstawowe kryteria, wybrano po 25, które były zdecydowanymi liderami w swoich regionach, uszeregowane według ratingu nadanego przez Dun and Bradstreet, a w przypadkach remisu, również pod względem wskaźnika siły finansowej.

Najwyższy wskaźnik rentowności (zysk brutto do sprzedaży) odnotowała spółka giełdowa Bioton S.A., przekraczając 45 punktów procentowych. Pod względem wielkości sprzedaży oraz sprzedaży na jednego zatrudnionego na pierwszym miejscu plasuje się firma A Schulman Polska sp. z o.o. Wszystkie firmy w zestawieniu mazowieckim charakteryzują się kondycją dobrą nadaną przez analityków D&B. Możemy również zauważyć,  że 14 firm spośród wytypowanych to firmy handlowe, a jedynie 5 jest firmami produkcyjnymi.

Najbardziej rentowną firmą województwa podlaskiego został Zakład BudowlanoDrogowy S.J. Szymański Jarząbek Spółka Jawna. Firma w 2006 roku uzyskała rentowność na poziomie 17 proc. Próg 10proc. rentowności przekroczyło jedynie 7 firm. W zestawieniu niemal na równi występują firmy handlowe i produkcyjne (11–10). Pod względem sprzedaży pierwsze dwa miejsca zajmują firmy handlowe: Biuro Handlowe Agro Bakałarzewo sp z o.o. z przychodami 205 mln zł, Energo Spółka Jawna Piotr Babulewicz Barbara Michalczuk z przychodami 202 mln złotych. Kolejną firmą w zestawieniu jest firma produkcyjna z Suwałk Malow sp. z o.o. zajmująca się produkcją mebli metalowych, której sprzedaż w 2006 roku znacznie przekroczyła 98 mln zł.

OCMER SP. Z O.O. WŚRÓD NAJLEPSZYCH FIRM 2007

wskaźnik siły finansowej

Wykonujemy funkcjonalne i zaawansowane technologicznie hale przemysłowe