Przedsiębiorstwa, którym można zaufać.

Ryzyko współpracy z kontrahentami może zminimalizować wiedza, w jakiej kondycji są i jak są oceniane poszczególne firmy. Spółki obecne w rankingu Wehikuły Czasu to te, do których można mieć większe zaufanie.

Dun and Bradstreet Poland wprowadził w maju 2007 r. wskaźnik ryzyka upadłości o nazwie Failure Score. Pozwala on przewidzieć upadłość firmy z 82 proc. dokładnością. Wskaźnik ten jest obliczany na podstawie modelu statystycznego, który wyznacza prawdopodobieństwo upadku firmy w ciągu następnych 12 miesięcy. Wyliczeń tych dokonuje się, obserwując zachowania 45 tysięcy firm, które prowadzą pełną księgowość. Pod uwagę wzięto 14 zmiennych jakościowych (np. zatrudnienie, region, branża) i ilościowych (wskaźniki finansowe, np. płynność, rentowność).

Co oznacza wskaźnik

Jak czytać wartość wskaźnika? Każda jego liczba reprezentuje 1 proc. firm o określonym ryzyku. Liczba 1 oznacza, że mamy do czynienia z firmą najbardziej ryzykowną, a 100, że z firmą o najmniejszym ryzyku. Wskaźnik ten został opracowany przez specjalistów Dun and Bradstreet z Belgii. Dzięki Failure Score przewidziano między innymi upadek w 2004 roku koncernu mleczarskiego Parmalat z Włoch, a jeszcze wcześniej - w 2001 roku, Enronu - słynnego giganta energetycznego ze Stanów Zjednoczonych, uważanego wcześniej za jedno z najbardziej innowacyjnych przedsiębiorstw na świecie.

Kto notuje dynamikę sprzedaży

Publikowane zestawienie obejmuje firmy z województw centralnej i wschodniej Polski. Pod względem dynamiki sprzedaży najwyższy wskaźnik osiągnęło województwo łódzkie (ze średnim wynikiem 27,2 proc.). Województwa mazowieckie i podlaskie wypadają jednak tylko nieznacznie gorzej. W obu dynamika wzrostu sprzedaży przekroczyła 21 proc. Wśród 78 najbardziej wiarygodnych firm województwa mazowieckiego połowa - aż 39 firm - zanotowała w 2006 roku ponad 20 procentową dynamikę sprzedaży. W województwie łódzkim podobnie - 39 spośród 77 najbardziej wiarygodnych firm regionu może się pochwalić ponad 20-procentowym wzrostem sprzedaży w ostatnim roku. W województwie podlaskim 19 firm na 43 ujęte w zestawieniu osiągnęło taki sam rezultat.

Wśród najbardziej wiarygodnych firm województw mazowieckiego i podlaskiego najwięcej - blisko połowę w obu regionach - stanowią firmy handlowe. W województwie łódzkim z kolei najwięcej w zestawieniu jest firm produkcyjnych.

Pod względem kondycji najlepiej wypada branża usługowa. Jest to szczególnie widoczne w województwie łódzkim. W województwie podlaskim najlepiej wypadły firmy produkcyjne. Najniższą dynamikę wzrostu notują firmy handlowe.

POKAZUJEMY NAJZDROWSZE FIRMY W POLSCE

Warunkami uczestnictwa w konkursie było udostępnienie sprawozdania finansowego za 2006 rok partnerowi merytorycznemu D&B, złożenie danych finansowych do sądu lub opublikowanie ich w Monitorze Polskim B. Spośród ponad 3 tys. firm o dobrej kondycji określonej według ratingu Dun and Bradstreet wybrano te, które w 2006 roku osiągnęły sprzedaż w przedziale 10 - 300 mln zł. Następnie odrzucono wszystkie firmy, których dynamika sprzedaży w latach 2005/2006 była ujemna. Z pozostałej puli wybrano firmy o najwyższym wskaźniku Failure Score i uszeregowano je malejąco.

źródło: Gazeta Prawna, NR 181, z dnia 18.09.2007r., Marcin Jankowski, specjalista ds. projektów Dun & Bradstreet

pobierz pdf
pobierz pdf (1,08 MB)

Ocmer Sp z o.o. TIME VEHICLE of Polish Economy.
Wehikuły Czasu