25 LAT DOŚWIADCZENIAWykwalifikowana kadra

Przedsiębiorstwa, którym można zaufać.

Ryzyko współpracy z kontrahentami może zminimalizować wiedza, w jakiej kondycji są i jak są oceniane poszczególne firmy. Spółki obecne w rankingu Wehikuły Czasu to te, do których można mieć większe zaufanie.

Dun and Bradstreet Poland wprowadził w maju 2007 r. wskaźnik ryzyka upadłości o nazwie Failure Score. Pozwala on przewidzieć upadłość firmy z 82 proc. dokładnością. Wskaźnik ten jest obliczany na podstawie modelu statystycznego, który wyznacza prawdopodobieństwo upadku firmy w ciągu następnych 12 miesięcy. Wyliczeń tych dokonuje się, obserwując zachowania 45 tysięcy firm, które prowadzą pełną księgowość. Pod uwagę wzięto 14 zmiennych jakościowych (np. zatrudnienie, region, branża) i ilościowych (wskaźniki finansowe, np. płynność, rentowność).

Co oznacza wskaźnik

Jak czytać wartość wskaźnika? Każda jego liczba reprezentuje 1 proc. firm o określonym ryzyku. Liczba 1 oznacza, że mamy do czynienia z firmą najbardziej ryzykowną, a 100, że z firmą o najmniejszym ryzyku. Wskaźnik ten został opracowany przez specjalistów Dun and Bradstreet z Belgii. Dzięki Failure Score przewidziano między innymi upadek w 2004 roku koncernu mleczarskiego Parmalat z Włoch, a jeszcze wcześniej - w 2001 roku, Enronu - słynnego giganta energetycznego ze Stanów Zjednoczonych, uważanego wcześniej za jedno z najbardziej innowacyjnych przedsiębiorstw na świecie.

Kto notuje dynamikę sprzedaży

Publikowane zestawienie obejmuje firmy z województw centralnej i wschodniej Polski. Pod względem dynamiki sprzedaży najwyższy wskaźnik osiągnęło województwo łódzkie (ze średnim wynikiem 27,2 proc.). Województwa mazowieckie i podlaskie wypadają jednak tylko nieznacznie gorzej. W obu dynamika wzrostu sprzedaży przekroczyła 21 proc. Wśród 78 najbardziej wiarygodnych firm województwa mazowieckiego połowa - aż 39 firm - zanotowała w 2006 roku ponad 20 procentową dynamikę sprzedaży. W województwie łódzkim podobnie - 39 spośród 77 najbardziej wiarygodnych firm regionu może się pochwalić ponad 20-procentowym wzrostem sprzedaży w ostatnim roku. W województwie podlaskim 19 firm na 43 ujęte w zestawieniu osiągnęło taki sam rezultat.

Wśród najbardziej wiarygodnych firm województw mazowieckiego i podlaskiego najwięcej - blisko połowę w obu regionach - stanowią firmy handlowe. W województwie łódzkim z kolei najwięcej w zestawieniu jest firm produkcyjnych.

Pod względem kondycji najlepiej wypada branża usługowa. Jest to szczególnie widoczne w województwie łódzkim. W województwie podlaskim najlepiej wypadły firmy produkcyjne. Najniższą dynamikę wzrostu notują firmy handlowe.

POKAZUJEMY NAJZDROWSZE FIRMY W POLSCE

Warunkami uczestnictwa w konkursie było udostępnienie sprawozdania finansowego za 2006 rok partnerowi merytorycznemu D&B, złożenie danych finansowych do sądu lub opublikowanie ich w Monitorze Polskim B. Spośród ponad 3 tys. firm o dobrej kondycji określonej według ratingu Dun and Bradstreet wybrano te, które w 2006 roku osiągnęły sprzedaż w przedziale 10 - 300 mln zł. Następnie odrzucono wszystkie firmy, których dynamika sprzedaży w latach 2005/2006 była ujemna. Z pozostałej puli wybrano firmy o najwyższym wskaźniku Failure Score i uszeregowano je malejąco.

źródło: Gazeta Prawna, NR 181, z dnia 18.09.2007r., Marcin Jankowski, specjalista ds. projektów Dun & Bradstreet

pobierz pdf
pobierz pdf (1,08 MB)

Ocmer Sp z o.o. TIME VEHICLE of Polish Economy.
Wehikuły Czasu

SOLIDNA KONSTRUKCJA DLA TWOICH INWESTYCJI

Jesteśmy generalnym wykonawcą hal produkcyjnych, magazynowych, logistycznych, handlowych, sortowni oraz hangarów lotniczych, także w formule zaprojektuj i wybuduj. Przejmujemy na siebie kolejne etapy realizacji, począwszy od projektowania, poprzez formalności urzędowe, kończąc na budowie obiektu i zagospodarowaniu jego otoczenia.

Posiadamy własne biuro projektowe, dzięki czemu możemy optymalnie dopasować projekt do potrzeb Zamawiającego, a podczas budowy reagować sprawnie i wprowadzać modyfikacje pożądane przez Inwestora. Nasi projektanci korzystają ze specjalistycznego oprogramowania m.in.  Autodesk Robot Structural Analysis i Tekla Structures. Jesteśmy otwarci na nowości technologiczne i współpracujemy z ośrodkami naukowymi (m.in. Politechniką Łódzką).

Z nami możesz być spokojny o terminową realizację robót. Wszystkie odbiory techniczne naszych obiektów przebiegają bez problemów. Nasza kadra inżynierów zdominowana jest przez absolwentów Wydziału Budownictwa Politechniki Łódzkiej, ludzi posiadających doświadczenie, dużą wiedzę, ale przede wszystkim pracujących z pasją.

Jesteśmy wiarygodnym partnerem, czego potwierdzeniem są zadowoleni klienci powracający z kolejnymi budowami obiektów przemysłowych, a także setki otrzymanych referencji i liczne nagrody, m.in. w konkursie Budowa Roku (zwanego nieoficjalnie polskimi Oscarami Budownictwa), czy Gazele Biznesu. Od 2004 roku jesteśmy nagradzani Certyfikatem Jakości Biznesu przez kapitułę programu Przedsiębiorstwo Fair Play. Spełniamy wymogi normy zarządzania jakością ISO 9001 i przestrzegamy obowiązującego prawa budowlanego. Jesteśmy członkiem Business Centre Club oraz zrzeszeń branżowych m.in. Polskiej Izby Konstrukcji Stalowych.

Wypełnij formularz i otrzymaj bezpłatną wycenę inwestycji