Podczas Konferencji Lokalnego Biznesu Województwa Łódzkiego 7 maja 2009 r. statuetki i dyplomy wyróżnionym firmom, bankom spółdzielczym, gminom i miastom wręczył Marek Mazur Przewodniczący Sejmiku Województwa Łódzkiego.

Metodologia wykorzystywana w Konkursie Gepardy Biznesu pokazuje, ile warta byłaby firma, gdyby jej akcje notowane były na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.   W ciągu dwóch lat wyceniono wartość rynkową 10 tysięcy firm.

Wartość rynkowa liczona jest w porównaniu do spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Do obliczeń wykorzystywane są wskaźniki C/Z (cena do zysku netto), C/WK (cena do wartości księgowej, czyli cena do sumy funduszy własnych i zysku netto) i C/PG (cena do przepływów gotówkowych, czyli cena do sumy amortyzacji i zysku netto) dla giełdowych branż z ostatnich dni roboczych marca, które podała  "Rzeczpospolita"

Przyjęcie ostatniego dnia roboczego marca jako terminu porównań jest umowne. Tego dnia znane są już wyniki finansowe wszystkich spółek za lata poprzednie, wyceny spółek powinny więc już je uwzględniać.

W przypadku  Konkursu Gepardy Biznesu 2008  pod uwagę brane są wskaźniki z 31 marca 2006 r. i 31 marca 2008 r.

Wartość rynkowa firmy jest średnią z trzech wycen, osiągniętych z wykorzystaniem tych trzech wskaźników. Następnie porównywana jest średnia wartość rynkowa z marca 2006 r. ze średnią z marca 2008 r. Z tego porównania wychodzi dynamika wzrostu wartości rynkowej w latach 2006 -2008.

Tę uproszczoną metodologię szacowania wartości rynkowej firm i banków opracował  w 2005 r. Instytut Bankowości Spółdzielczej.

Metodologia jest prosta, co jest jej zaletą. Jeżeli założymy, że giełda jest racjonalna, oddaje wiernie wyceny rynkowe.

GEPARDY BIZNESU

Wykonujemy funkcjonalne i zaawansowane technologicznie hale przemysłowe