5 grudnia 2008 r. w Sali Kongresowej Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie podczas Wielkiej Gali "Przedsiębiorstwa Fair Play" odbyło się oficjalne ogłoszenie wyników całorocznej weryfikacji wszystkich firm zgłoszonych do uzyskania tytułu i certyfikatu "Przedsiębiorstwo Fair Play" 2008.

Organizatorem programu jest Fundacja „Instytut Badań nad Demokracją i Przedsiębiorstwem Prywatnym”.

Program jest afiliowany przy Krajowej Izbie Gospodarczej.Jest to realizowane na skalę ogólnopolską wiarygodne przedsięwzięcie, w którym oceniane są wszystkie aspekty działalności firmy, uwzględniające miedzy innymi sposób i styl prowadzenia przedsiębiorstwa, a nie tylko jego wyniki ekonomiczne czy jakość wyrobów.

Celem programu „Przedsiębiorstwo Fair Play” jest promowanie etyki w działalności gospodarczej rozumianej jako zespół norm rzetelnego postępowania we wzajemnych relacjach przedsiębiorców z klientami, kontrahentami, pracownikami, wspólnikami, społecznością lokalną, a także władzą lokalną i państwową. Ideą programu jest zachęcenie wszystkich firm w Polsce do zachowań etycznych i wprowadzenia stosownych zmian nie tylko w wewnętrznej organizacji pracy, ale także do kształtowania pozytywnych relacji ze społecznością lokalną oraz dbałości o środowisko naturalne.